Persberichten

De Electroniade is een jaarlijkse wedstrijd tussen teams over “elektronica” in de zeer brede zin.  Het is een initiatief gelijkaardig aan de Wiskunde-olympiade en de STEM-olympiade, die als doel hebben de jeugd warm te maken voor technologische beroepen.  De eerste Electroniade ging door in 2016.  We houden dit jaar de 3de editie.

Op het eerste zicht onbegonnen om het onderwerp elektronica toegankelijk te maken voor jongeren, bleek op het festival Sound of Science (Edegem, 25 mei 2018), de stand met de preselecties voor de Electroniade,  afgeladen vol te zitten de hele dag lang.

Teams bestaan uit 4 personen, en mogen een 5de lid hebben als deze jonger is dan 18 jaar.  de wedstrijd bestaat uit 8 vragenrondes en 2 praktische proeven.    Je moet geen ingenieur of fysicus zijn om deel te nemen.  Vele vragen en vooral de praktische proeven vereisen gewoon gezond verstand en handigheid.

 

Als we spreken over STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics (of is het Medicine?)) is Electronica de gemeenschappelijke bouwsteen van elk.

Op de Electroniade komen alle aspecten van elektronica en haar toepassingen aan bod:

  • de geschiedenis van~, uitvindingen ivm ~, pioniers in het domein van ~
  • basisbegrippen van elektriciteit en elektronica
  • computers, software, netwerken, telecommunicatie, internet, IOT
  • sensoren, opto-elektronica, lineaire electronica, digitale circuits, VLSI, ontwerpen en ontwerptechnieken
  • More than Moore, productie van elektronische componenten, de economie van de elektronica
  • toepassingen gaande van wetenschappen, gaming, geneeskunde, research, astronomie tot pers en communicatie

over het logo en waarom het geen 5 ringen heeft

Electroniade

Wel…  uw weet zonder twijfel waar dit logo op lijkt?  Het oorspronkelijke idee was dan ook om naar voorbeeld van de Wiskunde-olympiade ons “Elektronica-olympiade” te noemen.  Onze medewerkster was zo correct om een brief te sturen naar het IOC (Internationaal Olympische Comité) met de vraag of we ajb het logo en de naam mochten gebruiken voor een niet-commerciële activiteit van maatschappelijk belang.  het IOC stuurde onmiddelijk een beleefde brief terug met de mededeling dat dit perfect mogelijk was.  Het kost eenmalig 4 Meuro, plus 40000 euro bij elk gebruik van het logo met de vijf ringen en de benaming “Olympisch”.

Het werd dus een ander logo en een lichtjes andere naam.  In het logo herkent iedereen (beschouw dit als een ingangstoets: als je weet wat de 5 symbolen van het logo zijn, is de volgende stap deelname aan de Electroniade), van links naar rechts, boven naar onder:

  • een fotodiode
  • een wafer
  • een verschilversterker met versterkingsfactor A
  • een NAND-gate
  • een MOSFET

 

historische persberichten

Caeleste organiseert eerste Electroniade